I dag får du mit bedste skrivetip

Rikke med vandrestave

Det her skrivetip er lidt anderledes.

Det er IKKE mit indtryk, at vi er ret mange, der bruger det.

Og det er virkelig en skam, for det er SÅ let og SÅ genialt.

Alle kan gøre det.

Og du kan gøre det lige nu. Faktisk vil jeg opfordre dig til at gøre det, så snart du har læst det her nyhedsbrev til ende.

Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg ville skrive om det allerede nu, men I er mange, der har spurgt… eller nogen af jer har spurgt… eller én af jer har i hvert fald spurgt mig:

”Rikke, vil du ikke fortælle mere om det der med at gå og skrive”.

Og jo, der er ikke noget jeg hellere vil.

Men det virker så enkelt, så jeg har holdt mig tilbage. Selv om det er det absolut stærkeste skrivetip, der findes.

Jeg ’skriver’ hele tiden, når jeg går. Og jeg går hver dag.

Jeg prøver at gå mindst en time om dagen.

Ikke bare for at få nogle kilometer i benene og brænde nogle kalorier af, men fordi min hjerne eksploderer i kreativitet, når jeg går.

”Det må være koldt at skrive, derude i kulden”, skrev en følger på Instagram engang til mig.

Nej, slet ikke, for jeg skriver ikke fysisk. Jeg skriver oppe i mit hoved. Mens jeg vandrer afsted.

Kender du lægen Bente Klarlund? Hun har sat nogle tal på det med at være kreativ og gå. Hun skriver i sin ”Gå-bogen”:

”I en undersøgelse steg testpersonernes kreativitet med hele 60 procent, mens de gik, i forhold til når de sad ned”

60 PROCENT!

Du kan altså øge din kreativitet 60 PROCENT ved at rejse dig fra skrivebordet, og tage dit arbejde med ud på en gåtur.

Men hvordan gør man, bliver jeg spurgt.

Det er let.

Det sværeste ved skriveprocessen er ikke at sætte sig ned og skrive. Det sværeste er at få den overordnede idé og beslutte sig for tekstens ramme. Og til det behøver du overhovedet ikke din computer.

Hvis jeg skal skrive et nyhedsbrev som dette, mens jeg går, gør jeg sådan:

1. Jeg går først ca. 20 minutter, hvor jeg lader mine tanker flyve. Jeg bestemmer ikke, hvor de skal flyve hen, det gør mit system. Det er her, jeg finder ud af, hvor meget forstyrrende rod, der er i min hjerne. Efter 20 minutter er min krop varm, og min hjerne tømt for rod.

2. Jeg begynder at fokusere på opgaven. I tilfældet med nyhedsbrevet beslutter jeg mig først for en emnelinje. Vi har allerede talt om, at emnelinjen er den absolut vigtigste tekst i en e-mail. Hvis folk ikke åbner, er resten af mailen fuldstændig ligegyldig, og dit arbejde er spildt. Emnelinjen er også din overskrift for hele projektet. Den er rammen for den ENE TING, du i dag vil skrive om.

3. Jeg indtaler noter. Hvis jeg får en konkret ide til en emnelinje eller andre tekststykker, så indtaler jeg det på mine noter på telefonen.

Det er nemt - åbn Noter, opret en ny note og klik på mikrofonen i nederste højre hjørne. Så skriver noten selv, alt hvad du siger! Jeg skriver det her med stor entusiastisme, fordi jeg fik så mange begejstrede beskeder, da jeg postede denne ge-ni-a-le opdagelse på Instagram Story.

HUSK, at du må skrive emnelinjen om, så mange gange du vil (Inden, du sender ud, selvfølgelig). Jeg skriver ofte mange versioner, og sender dem til mig selv, for at mærke, hvordan de føles.

Mens jeg skriver dette nyhedsbrev, har jeg skrevet 8 forslag til emnelinjer, alle om samme emne, men med forskellig ordlyd og forskellige triggere.

4. Så begynder jeg at fokusere på opbygningen af min mail. Hvad skal indgangen være? Hvordan fanger jeg læseren fra første linje? Hvordan vil jeg gerne sælge budskabet, er der fx en brugerhistorie eller noget data, jeg kan bruge? I dette tilfælde kom jeg fx til at tænke på Bente Klarlunds "gå-bogen". Alt det, behøver jeg ikke skrive ned. Når jeg får idéen (og det gør jeg, fordi jeg går!), så husker jeg de overordnede træk, indtil jeg kommer hjem og begynder at skrive på computeren. 

5. Til sidst tænker jeg over afslutningen. Hvordan afslutter jeg med en overraskelse? Jeg eksperimenterer fx lige nu med et PS i bunden af mine nyhedsbreve. Fordi jeg på min gåtur kom til at tænke på, at PS’et ofte er det, der bliver læst mest.

SÅDAN!

Nu har du gået i en time, du har brændt nogle kalorier af, din hjerne er GLAD, og du kommer hjem med en klar disposition for din tekst.

Nu skal du skrive den ned, du skal blive specifik, og det er så meget lettere nu, fordi du har lavet det svære forarbejde.

Du vil mærke en forskel.

Kh Rikke

Tekstforfatter, journalist og marketeer

www.sunshineandcoach.dk

---

PS: Fortæl mig om din kreative gåtur! Skriv til rikke@sunshineandcoach.dk eller lav et opslag på Instagram, hvor du tagger mig @sunshineandko , så jeg kan følge med.

PPS: Skal jeg hjælpe dig med at optimere dine tekster? Så skriv til rikke@sunshineandcoach.dk 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar